Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Το μεγαλείο της φύσης στην Ήπειρο

Στα πανέμορφα Ιωάννινα με τη μαγευτική λίμνη και τους γύρω ορεινούς όγκους, που κρύβουν τους παραδοσιακούς οικισμούς των Ζαγοροχωριών, ξεκινάμε για μία ονειρική περιήγηση. Η κατεύθυνσή μας, βόρεια. Μετά από 50 και κάτι χιλιόμετρα απόστασης, στην κορυφή της Βίγλας και αμέσως μετά το Καλπάκι, αντικρίζουμε τον ακριτικό Δήμο της Κόνιτσας. Στον τόπο που το ανθρώπινο χέρι συμπλήρωσε το θαυμαστό έργο της φύσης.

Η Κόνιτσα βρίσκεται ανάμεσα από τα ορεινά συγκροτήματα του Σμόλικα (2.637μ.), του Γράμμου (2.250μ.), της Γκαμήλας (2.497μ.), της Μερόπης (2.198μ.) και της Τραπεζίτσας (2.022μ.), ενώ από τα βουνά ξεπροβάλλουν οι ποταμοί Αώος, Βοϊδομάτης και Σαραντάπορος. Η φιλόξενη περιοχή της Κόνιτσας έχει να επιδείξει πολλά λιθόκτιστα αρχοντικά, πέτρινα γεφύρια, εκκλησίες και δοξαστικά μοναστήρια...


Χαρακτηριστικό σημείο της κωμόπολης με τους 7.000 κατοίκους είναι το μονότοξο πέτρινο γεφύρι
της με το καμπανάκι (1871), αλλά και τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής λιθόκτιστα σπίτια στην άνω πλευρά της. Ξεχωρίζουν τα παλαιό Γυμνάσιο της Κόνιτσας (αρχοντικό του Χουσεΐν Μπέη-Σίσκου), το αρχοντικό της Χάμκως (μητέρα του Αλή Πασά), καθώς και το τζαμί του Σουλτάνου Σουλεϊμάν.

Γύρω από την Κόνιτσα υπάρχουν δεκάδες αξιοθέατα, τα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε όταν επισκεφθείτε την περιοχή. Εμείς θα επικεντρωθούμε στο Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι». Στην ακριτική περιοχή του Μπουραζανίου της επαρχίας Κόνιτσας, η οικογένεια Τάσσου από το 1974 έχει δημιουργήσει μια μοναδική και πολυσχιδή υποδομή στον τομέα τόσο τον τουριστικό, όσο κυρίως του περιβάλλοντος και της προστασίας της άγριας ζωής. Από το 1993 το Μπουραζάνι πρωτοπορεί στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τόσο σε σχολεία και πανεπιστήμια, όσο και στους επισκέπτες της περιοχής.

Με την προσπάθεια αυτή, το Περιβαλλοντικό Πάρκο «Μπουραζάνι», συμβάλλει σημαντικά στην μετάδοση της γνώσης, στην πληροφόρηση, στην καταγραφή και προστασία των ειδών της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Η ανάγκη για την διατήρηση και μεταβίβαση στις επερχόμενες γενιές, τόσο της περιβαλλοντικής, όσο και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, «αναγκάζει» τον άνθρωπο κάθε φορά να προσαρμόζει τις δικές του ανάγκες σε αυτές που επιβάλλει η φύση και ο πολιτισμός μας. Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι (Πάρκο Άγριας Ζωής) έχει έκταση 1.200 στρεμμάτων. Οι εγκαταστάσεις του είναι οι μόνες στη χώρα που αναπτύσσουν πραγματικά περιβαλλοντικό και οικολογικό τουρισμό μέσω της παρατήρησης της Άγριας Ζωής (Wild Life Observation) και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Μέσα στο πάρκο διαβιούν 850 ελάφια, πολλά πλατόνια, αγριοπρόβατα, αγριογούρουνα, κρι-κρι και ζαρκάδια.

Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν είτε με λεωφορείο, είτε με ιδιωτικής χρήσεως αυτοκίνητο, υπό την συνοδεία βέβαια των υπευθύνων του δρυμού και πάντα κατά τις απογευματινές ώρες, έχοντας την ευκαιρία να παρατηρήσουν από πολύ κοντά την ζωή και τις αντιδράσεις των άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον. Στις εγκαταστάσεις του πάρκου συμπεριλαμβάνονται και τρεις κτιριακές μονάδες. Ένα ειδικά διαμορφωμένο κτίριο για την οπτικό-ακουστική περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, όπου ο κτηνίατρος του πάρκου ενημερώνει τους επισκέπτες για τους βιολογικούς κύκλους των άγριων ζώων που φιλοξενούν την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, μέσα από παραστατικούς πίνακες, slides και video.

Λίγο πιο δίπλα, βρίσκεται το εργαστήριο-εκθετήριο των παραγώγων των άγριων ζώων. Εδώ, αποθηκεύονται τα κέρατα των ελαφιών που πέφτουν κάθε χρόνο και τα οποία χρησιμοποιούνται για πολλούς σκοπούς. Ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει και να ενημερωθεί για τον τρόπο και τις μεθόδους αξιοποίησης των παραγώγων των αγρίων ζώων που φιλοξενούνται (πεσμένα κέρατα ελαφοειδών, κυνόδοντες αγριόχοιρων, ορειβατικά μπαστούνια, πίνακες ζωγραφικής με θέμα το περιβάλλον, ξυλόγλυπτα κ.τ.λ.). Στον περιβάλλοντα χώρο του Πάρκου και για όσους επιθυμούν να ξεκουραστούν, απολαμβάνοντας την ηρεμία του ποταμού σε ένα τοπίο με μοναδικές ιδιαιτερότητες σε όλες τις εποχές του χρόνου, υπάρχει το ομώνυμο ξενοδοχείο, καθώς και το «Σπίτι του Ποταμού»-κτίρια πλήρως εναρμονισμένα με το περιβάλλον.

Το ξενοδοχείο είναι χτισμένο μέσα στην κατάφυτη κοιλάδα του ποταμού Αώου που ρέει λίγα μέτρα πιο πέρα και αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Τόσο το ξενοδοχείο με τους χώρους υποδοχής, όσο και το μεγάλο εστιατόριο είναι διακοσμημένα με τα πλουσιότερα δώρα της φύσης που ανακυκλώνονται με τον πλέον πρωτότυπο τρόπο. Η ιδιότυπη ξύλινη επένδυση, τα φωτιστικά σώματα κατασκευασμένα από τα συμπλέγματα μεγάλων κεράτων που τα ελάφια αποβάλλουν σε ετήσια βάση, τα φυσικά ευρήματα που αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία και οι πρωτότυπες συλλογές με τις αρμονικές λειτουργίες, συνθέτουν το σκηνικό του ξενοδοχείου, το οποίο λειτουργεί καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Διαθέτει συνολικά 19 δωμάτια και δύο μεγάλες σουίτες, από 60 τ.μ. η κάθε μία. Λίγο παραπέρα, ακριβώς πάνω στην κοίτη του Αώου, βρίσκεται το πέτρινο οίκημα, που ονομάζεται το «Σπίτι του Ποταμού». Διαθέτει τρία δωμάτια και μια σουίτα με κοινόχρηστο χώρο 120τ.μ. που συμπεριλαμβάνει τζάκι, σαλόνι και τραπεζαρία.

Το κτίριο είναι χτισμένο με τις πέτρες του ποταμού και διαθέτει μία μικρή βιβλιοθήκη, καθώς και σύνεργα ψαρέματος, για αυτούς που θέλουν να ξεκουραστούν, απολαμβάνοντας την ηρεμία του ποταμού, διαβάζοντας ή ψαρεύοντας σ’ ένα τοπίο με μοναδικές ιδιαιτερότητες σε όλες τις εποχές του χρόνου. Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η περιοχή έχει αμέτρητες τοποθεσίες, εκκλησίες και φυσικές ομορφιές για επίσκεψη. Πρώτη, κοντινή και γρήγορη στάση στον εν λειτουργία νερόμυλο και νεροτριβή, στο Μπουραζάνι.

Ο μηχανισμός και η λειτουργία της μυλόπετρας, η χρήση της νεροτριβής και του μαντανιού, καθώς και η λειτουργία της γεννήτριας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν ενδιαφέρον κομμάτι. Σε απόσταση λίγων λεπτών μπορείτε να βρεθείτε δίπλα στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Σε απόσταση 100 μέτρων είναι χτισμένο το μοναστήρι της
Παναγίας της Μολυβδοσκεπάστου. Η μοναδική είσοδος του μοναστηριού είναι το καμπαναριό, με τα κελιά να βρίσκονται στην άκρη της νότιας πλευράς και στο μήκος της δυτικής σε σχήμα Γ. Στον εσωτερικό χώρο του μοναστηριού υπάρχουν λουλούδια, βρύση, ένα άλλο μικρό καμπαναριό και στο μέσον το Καθολικό, ο κεντρικός ναός που είναι βυζαντινού ρυθμού μονόκλιτος με τρούλο και χωρίζεται στο ιερό, στον κυρίως ναό και τον ευρύχωρο νάρθηκα. Η παράδοση αναφέρει ότι το μοναστήρι πρωτοχτίστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Πωγωνάτο τον 7ο αιώνα. Ακριβώς δίπλα στο ύψωμα βρίσκεται το παρατηρητήριο των Ελληνο-Αλβανικών συνόρων.

Εδώ οι ακρίτες-στρατιώτες δέχονται με ευχαρίστηση τους επισκέπτες και τους ενημερώνουν για τα
σύνορα και για τις πυραμίδες, οι οποίες στην ουσία αποτελούν τα σημεία οριοθέτησης των συνόρων. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Πολεμικό Μουσείο του 1940-41, που βρίσκεται στο Καλπάκι. Για όσους ασχολούνται με υπαίθριες δραστηριότητες (rafting, kayak, mountain bike, παραπέντε, river trekking), ας ξεκινήσουν από το χωριό της Κλειδωνιάς. Σημείο εκκίνησης το πέτρινο γεφύρι του Βοϊδομάτη, απ’ όπου ξεκινά το ονειρικό και άγριας ομορφιάς φαράγγι του Βίκου…

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το OLYMPUSMT σας ευχαριστεί για το σχόλιό σας!